Recept Une Piale za neodoljivu poslasticu
Supruga poznatog glumca Stevana Pialea, Una poznata je kao neko ko obožava kuhinju što pokazuje i na svojim društvenim mrežama.
Recept Une Piale za magični kolač će vas oduševiti
Naime, Una ističe obožava da priprema kako slana jela tako i slatka. Ipak stiče se utisak da je poseban majstor kada su u pitanju poslastice pa je tako bilo i ovog puta. Ona je otkrila recept za kolač od maslaca koji obožavaju njeni ukućani.
Kako kaže ovo je recept za one koji vole da im se vruć kolač rastopi po tanjiru kada zabodu viljušku u njega. Ovaj recept Une Piale je američki tradicionalni recept grada St. Louis u Mizuriju, i tamo svaka pekara i poslastičarnica ima neku svoju verziju ovog kolača.
– Nama je pola tepsije nestalo za jedno veče jer sam ga pravila za rođendanski festiviti svojoj drugarici i jeli smo dok je bilo vrelo i stvarno se odlično pokazao- istakla je ona a potom i podelila recept sa svojim pratiocima.
Za patišpanj:
115g putera
60ml mleka
1 kesica suvog kvasca
50g šećera
1 kašičica soli
2 jajeta
250g brašna
Za (ooey gooey, mljac) fil:
230g putera
200g šećera
1 kašičica soli
1 jaje + 1 žumance
1 kašika arome vanile
175g brašna
4 kašike meda
+
Šećer u prahu, za posipanje preko
1. U 60ml toplog mleka stavite kesicu kvasca, pomešajte i pustite da se na površini napravi onako malo penušavo, nekih 5-10 minuta.
2. U drugoj većoj činiji pomešajte puter, šećer i so, dok se sve ne sjedini a onda u to ubacite dva jajeta. U tu smesu ubacite polovinu pripremljenog brašna, pa mleko sa kvascem, pa ostatak brašna. Trebalo bi da vam se formira jedno meko testo.
3. Utisnite ga u pravougaoni pleh ili vatrostalnu posudu i stavite negde u neko toplo okruženje da malo naraste, nekih sat vremena.
4. Za to vreme, spremite fil (koji se sprema gotovo identično kao patišpanj). Prvo uključite rernu na 180°C. Mikserom pomešajte puter, šećer i so, i mešajte dok se ne sjedine. Zatim u smesu ubacite jaje, žumance i aromu vanile. Opet, na kraju, u to ubacite brašno, u dve ture, i na kraju 4 kašike meda. Smesu premažite preko onog testa koje je raslo sat vremena, i ceo kolač ubacite u rernu.
5. Neka se peče 20ak minuta, dok ne vidite da se oko ivica hvata zlatkasto braon boja. U sredini će biti tečno i živkasto, i tako i treba da bude. Zato se i zove gooey 🤭
6. Pre serviranja pospite šećerom u prahu.