Recept Aleksandre Vasković vraća u detinjstvo
Aleksandra Vasković, supruga frontmena Leksington benda i uspešna food blogerka je, putem svog Instagrama, podelila porodičan recept za fantastičnu štrudlu sa makom.
– I evo je moja omiljena domaća poslastica iz detinjstva! Još uvek je veliko uzbuđenje kada mama kaže da pravi štrudlu sa makom i zaista vredi svakog sata čekanja ( da ovo nije jedan od onih brzih recepata) Ostavljam vam recept koji sam nasledila od mame a ona pak ga ima takodje iz prošlog života – napisala je ona, a recept Aleksandre Vasković vam prenosimo u celosti.
Recept Aleksandre Vasković za štrudlu sa makom
Kvasac:
• 400 ml toplog mleka
• 20 g svežeg kvasca
• 1 kašika šećera
• 1 kašika brašna
Ostaviti da odstoji 10 minuta.
Testo:
• 800-900 g mekog brašna
• 1 celo jaje + 3 žumanceta
• 150g maslaca
• 50 g šećera
Dodati nadošli kvasac i mesiti testo dok se ne odlepi posude . Premesiti ga dobro na radnoj površini i premestiti u posudu da nadodje oko 30 min.
Fil mak/orasi:
• 300g maka/oraha
• 300g šećera
• 1 kesica burbon vanile
Priprema:
Vrelo mleko dodavati polako dok se ne dobije lepa pasta koja ne sme biti previše retka!
Nakon 30 minuta testo još jednom premesiti i podeliti ga na 5 jednakih jufki koje posle razvijate oklagijom na pravougaonik debljine tanje od prsta. Fil rasporedite jednako po pravougaoniku slobodno opustite ruku da ga ima😁 urolajte i poredjajte u pleh. Pokrijte ih i ostavite da nadodju još 45 minuta. Pecite ih u rerni na 200’C dok ne porumene oko 30 minuta.