Recept Dijane Đoković za “markizu” veoma je jednostavan
Majka najboljeg tenisera sveta, Dijana Đoković nikada nije krila da se ne slaže i da ne praktikuje baš uvek način na koji se Novak i njegova supruga Jelena hrane, kao i da im se „ne meša u izbor. Na veliku radost uniučića Stefana i Tare, baka im sa puno ljubavi često priprema omiljena jela od kojih najviše vole palačinke.
Recept Dijane Đoković za “markiza” tortu koju Nole i njegova braća naprosto obožavaju
– Kad god ima vremena, pokušavamo da se vidimo, da odemo na jezero, da se šetamo… Dođu kod nas kući, da i unuci osete toplinu doma kod bake i deke. Vole moje čuvene palačinke.
– Uvek se čuje: „Bako, spremi nam palačinke, pa se onda nadmećemo: ‘Koje ćete, bezglutenske ili normalne’, a Stefan kaže: „Bako, normalne, pusti te bezglutenske – otkrila je Dijana Đoković jednim prilikom.
Ona je takođe svojevremeno otkrila da su kao dečaci, Nole i njegova braća obožavali razne poslastice, a pored bajadera, palačinki i keks torte, omiljeni recept Dijane Đoković njima je bio za “markiza” tortu, koja, kao što joj i nobl naziv kaže, vodi poreklo iz Francuske.
Ovaj neodoljivo kremasti delikates veoma je jednostavan za pripremu, karakteriše bogati ukus i raskošna tekstura, te bi svaki pravi sladokusac trebalo da ga zabeleži u svesku sa receptima.
Iako se „markiza“ u većini slučajeva priprema na univerzalan način, postoje izuzeci u zavisnosti od želja i ukusa, a mi vam predlažemo onaj originalni, koji je i omiljeni recept Dijane Đoković.
Sastojci:
2 dl svežeg mleka
400 g piškota
250 g maslaca
250 g čokolade za kuvanje
10 jaja
250 g šećera
250 g slatke pavlake
kašičica ruma
Priprema:
Najpre je potrebno odvojiti žumanca od belanaca. Mutite žumanca mikserom dok ne dobijete penastu smesu. Dok mutite, postepeno ubacujte 125 grama šećera dok se sve dobro ne sjedini.
Sipajte smesu u šerpicu, kuvajte nekoliko minuta, pa pred kraj ubacite čokoladu i rum. Kuvajte dok ne dobijete gladak fil.
U drugoj posudi sjedinite belanca sa preostalim šećerom i mutite dok ne dobijete šam, pa ga umešajte sa čokoladnim filom.
Piškote potopite u mleko kako bi malo omekšale. Poređajte ih na dno okruglog kalupa prečnika 25 cm, preko njih sipajte krem i poravnajte. Piškote možete da poređate i uz krug kalupa, kao ogradu.
Odložite u frižider. Najbolje bi bilo da odstoji preko noći. Na kraju, umutite slatku pavlaku i napravite šlag, pa dekorišite tortu čokoladnim mrvicama ili seckanim pečenim lešnicima, prenosi Hello.
Ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ove stranice saglasni ste s našom upotrebom kolačića.U reduUslovi korišćenjaU reduPolitika privatnosti