Ovu poslasticu Dijane Đoković Novak obožava: Recept za kolač od meda će vas oduševiti

23.01.2024

12:45

By

Recept za kolač od meda Dijane Đoković

Ata images

14, June, 2021, Belgrade – Novak Djokovic’s family and friends at the Novak restaurant in New Belgrade are celebrating winning Roland Garros. Srdjan Djokovic, Djordje Djokovic, Dijana Djokovic, Novak Djokovic. Photo: Antonio Ahel/ATAImages 14, jun, 2021, Beograd – Porodica Novaka Djokovica i prijatelji u restoranu Novak na Novom Beogradu slave osvajanje Rolan Garosa. Photo: Antonio Ahel/ATAImages

Recept za kolač od meda

Jednom prilikom Dijana Đoković istakla je da je na detinjstvo podseća starinski kolač koji je njena baka pravila. Tu poslasticu njen sin Novak obožava, a vi saznajte koji je tačn recept za kolač od meda.

Recept za kolač od meda Dijane Đoković

Prilikom gostovanja u jednoj emisiji Dijana je i sama pričala o tom kolaču.

‒ Taj divni kolač sa medom u korama pamtim po mojoj baki, maminoj mami. Spremala nam je kad god smo dolazili kod nje. Mi, deca, bili smo nestrpljivi da ga probamo, a ona je govorila da ne sme da se dira do sutra jer mora da preleži. Jede se tek narednog dana. Naravno, mi smo znali gde stoji, pa smo odlazili u špajz i krišom ga seckali. Već sutra nije imao dimenzije koje je baka napravila – priznala je majka Novaka Đokovića kroz smeh.

Recept za kola od meda Dijane Đoković

Ovo je tačan recept za kolač od meda koji će vaši mališani obožavati, a verujemo da ćete i vi uživati u njemu.

Sastojci za kore:


1 jaje, 150 g šećera, 3 kašike mleka, 3 kašike meda, 60 g masti, 450 g brašna, kašičica sode bikarbone

Sastojci za krem:

500 ml mleka, 5 kašika brašna, 180 g šećera, kesica vanilin-šećera, 250 g maslaca

Čokoladni preliv:

150 g čokolade za kuvanje (minimalno sa 60 odsto kakaa), 150 ml pavlake za šlag

Pripremanje kora

Zagrejte rernu na 160⁰C. U posudu stavite brašno i sodu bikarbonu. U posebnoj posudi mikserom penasto umutite jaje, šećer i vanilin šećer.

Lonac s debljim dnom stavite na vatru srednje jačine. Uspite izmiksano jaje i šećer, a potom dodajte mast i med. Kada se svi sastojci zagreju, za šta je potrebno oko dva minuta, smanjite vatru, te dodajte brašno. Mešajte da smesa postane kompaktna. Ovo ide brzo, upotrebite malo snage kako biste umešali brašno u tečne sastojke. Kada je testo povezano, sklonite lonac sa vatre i u njemu ostavite testo jer ćemo ga valjati toplo.

Pleh za pečenje dimenzija 35 x 22 cm okrenite naopako pa ga pospite brašnom. Odvojte 1/3 toplog testa jer pečemo tri kore i razvaljajte ga na poleđini pleha. Testo se valja lagano.

Pecite ga tako razvaljanog na okrenutom plehu najviše 7 minuta, da kora poprimi lepu svetlorumenu boju. Ispečenu koru stavite na papir za pečenje da se ohladi. Ponovite postupak sa preostale dve kore.

Dok se kore hlade napravite krem tako što ćete brašno sipati u lonac i postepeno mu dodavati mleko. Mešajte da se ne bi stvorile grudvice. Kada ste pripremljenu količinu mleka usuli u brašno, smesu stavite na srednje jaku vatru i sve vreme mešajte. Za nekoliko minuta će se skuvati pa ga sklonite s vatre i ostavite da se ohladi.

Pročitajte: Novak Đoković podelio recept za magični napitak – Pije se svako jutro, a idealan je za vaše zdravlje FOTO

Maslac na sobnoj temperaturi dobro umutite sa šećerom i vanilin-šećerom da dobijete kremastu strukturu. Zatim dodajte ohlađeno mleko i brašno. Gotov krem stavite sa strane.

 

Čokoladni preliv

Čokoladu izlomite na manje kocke. Pavlaku za šlag ugrejte skoro do ključanja, ali pazite da ne provri. Ulijte je u čokoladu i lagano mešajte da glazura postane kompaktna i povezana. Ostavite da se malo ohladi pa glazurom prelijte kolač.

Slaganje

U pleh ili na lim za pečenje postavite prvu koru. Polovinom krema ravnomerno premažite donju koru. Na nju stavite drugu pa je lagano pritisnite da se sve sjedini. Premažite je preostalom polovinom krema. Stavite poslednju, treću koru i nju takođe lagano utisnite rukama. Poslednju koru prelijte glazurom. Kolač ohladite i ostavite da odstoji preko noći, a potom ga iseckajte.

Još iz kategorije