Danas je veliki praznik Petrovdan! Evo šta nikako ne bi trebalo da radite na ovaj Sveti dan

12.07.2024

08:00

By

Petrovdan

Youtube Printscreen

Srpska pravoslavna crkva i vernici, danas 12. jula obeležavaju Petrovdan – veliki hrišćanski praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu.

Danas je Petrovdan, ispoštujte običaje

Petar je rođen u mestu Vitsaida, na obalama Galilejskog jezera, i bio je jedan od dvanaestorice apostola i nerazdvojni Hristov prijatelj i sledbenik.

Petrovdan

„Ti si, Petre, stena na kojoj ću sagraditi crkvu svoju i vrata paklena neće joj ništa moći“, kaže Jevanđelje po Mateju.

Nakon Hristovog vaznesenja i silaska Svetog Duha na apostole, propovedao je veru po Palestini, Siriji, Antiohiji, Maloj Aziji i Rimu, gde je dva puta boravio. Kao episkop proveo je sedam godina u Antiohiji i tada je za sledbenike Hristovog učenja nastao pojam hrišćani. Za vreme vladavine imperatora Nerona u progonu hrišćana uhvaćen je i bačen u tamnicu.

Pavle, koji se pre krštenja zvao Savle, rođen je u Tarsu. Bio je veoma obrazovan i imao je status građanina Rima. Pavle nije spadao u grupu prve dvanaestorice apostola, već u sedamdeset drugih apostola.


Petrovdan

U mladosti je bio revnosan progonitelj hrišćana, vere koju su tadašnji Judejci smatrali za jeres. Kada je krenuo u Damask, na putu je sevnula munja i začuo se glas s neba: „Savle, Savle, zašto me progoniš“, nakon čega je oslepeo. Savle je tri dana bio slep, ali mu se vid vratio posle krštenja.

Uzevši ime Pavle, od reči „paulus“ što znači mali, propovedao je hrišćanstvo na većem području Mediterana. Dvanaest poslanica svetog Pavla čini deo Novog zaveta.

Pavle je uhapšen u Rimu i bačen u tamnicu. Pogubljen je zajedno sa Petrom. Pavlu je odrubljena glava, a Petar je razapet, po svojoj molbi sa glavom na dole, jer se smatrao nedostojnim da strada na isti način kao i njegov Gospod.

Petrovdan

Na ikonama ova dva sveca predstavljaju se zajedno – Petar drži ključeve u ruci, a Pavle mač.

Običaji i verovanja na Petrovdan

Smatra se da sveti Petar čuva decu u raju, te da im na ovaj veliki dan deli jabuke. Zato ni jedna majka, koja je izgubila dete, ovaj dan neće pojesti jabuku u strahu da njeno dete u raju tu jabuku neće dobiti.

Petrovdan

Jabuke se ne seku nožem, ne lupa se jabuka o jabuku, niti se jabuke bacaju – to može privući veliko nevreme.

Na ovaj veliki praznik se ne radi u polju, nikakav težak fizički posao.

Ovaj dan će majke umesiti kolač ili pitu od jabuka i podeliti je deci i ukućanima.

petrovdanska pita sa jabukama

Veruje se da Sveti Petar drži ključeve od raja i da je postavio kovača na Mesec da ga okuje i sačuva za ljude. Nebeska slama (Mlečni put) i nebeski krst (sazvežđe Labuda) pripadaju njemu.

Recept za Petrovdansku pitu sa jabukama možete pronaći u ovom odvojenom tekstu!

IZVOR: Starmagazin

SLIKE: Youtube Printscreen/Unsplash

Još iz kategorije