Nastupile su paklene vrućine, a vi nemate klima uređaj: Evo nekoliko načina da najlakše rashladite vaš dom

07.07.2024

16:00

By

Rashladite vaš dom

unsplash

Toplotni talas koji nam je stigao iz Afrike doneo nam zaista visoke temperature i tropske noći. Stručnjaci savetuju da se bez preke potrebe ne izlazi napolje u najtoplijem delu dana, a imaju i savete za to kako da rashladiti vaš dom kako bi u istom uživali dok napolju gori i asfalt.

Rashladite vaš dom i osećajte se mnogo prijatnije

Ekstremni vremenski uslovi mogu predstavljati ozbiljan rizik po zdravlje, naročito kod onih grupa stanovništva koja su posebno osetljive na visoke temperature, kao što su mala deca, starije osobe, trudnice, osobe sa prekomernom telesnom težinom, kao i osobe koje boluju od različitih hroničnih bolesti.

Rashladite vaš dom

Pokušajte da rashladite vaš dom, posebno prostorije u kojima najčešće boravite vi ili vaši mališani, trudnice i osobe strarije od 60 godina. Temperatura u ovim prostorijama ne bi trebalo da prelazi 30⁰S u toku dana, odnosno 24⁰S u toku noći.

Potrudite se da boravite u najhladnijoj prostoriji svog stana ili kuće, naročito noću, a mi vam dajemo nekoliko predloga kako da rashladite vaš dom kada su vrućine neizdržljive.

Rashladite vaš dom pomoću ovih korisnih saveta

Noću širom otvorite prozore


Iskoristite svežiji noćni vazduh kako bite rashladili svoj dom. Ukoliko je moguće, tokom noći i ranih jutarnjih sati ostavite sve prozore otvorenim, sa podignutim roletnama, kako biste životni prostor adekvatno provetrili i rashladili.

Rashladite vaš dom

Gasite svetla i sve uređaje koje ne koristite

Sijalice i mnogi električni uređaji dodatno oslobađaju toplotu i greju okolni vazduh – za vreme velikih vrućina u toku dana ugasite svetla i isključite iz struje sve one uređaje koje ne koristite.

Tokom dana spustite roletne na sunčanoj strani

Smanjite količinu vrućeg vazduha koja ulazi u vaš dom. U toku dana zatvorite vrata i prozore i spustite roletne na sunčanoj strani kako bi u prostorije ulazilo što manje toplote.

Rashladite vaš dom

Stavite zavese, draperije ili tende na prozore koji su izloženi suncu u toku dana. Po prostoriji možete rasporediti i mokre peškire, ali imajte u vidu da se time povećava vlažnost vazduha.

Rashladite vaš dom

Koliko ventilatori mogu da pomognu

Električni ventilatori mogu pružiti olakšanje i osveženje, ali ako je temperatura vazduha iznad 35˚ S, oni neće sprečiti preveliku vrućinu. Ipak, pomoći će bržoj izmeni vazduha kada u večernjim satima cirkulacijom svežeg vazduha rashlađujete svoj dom.

Rashladite vaš dom

Na koju temperaturu da podesite klima-uređaj

Ukoliko imate klima-uređaj, zatvorite vrata i prozore da ne trošite više energije nego što je potrebno. Podesite temperaturu tako da ne bude niža od 7˚ С u odnosu na spoljnu.

Pročitajte i – Uklonite sve neprijatne mirise iz kuće za samo nekoliko minuta – Evo kako da vaš životni prostor miriše na sveže i čisto

Šta ako je u stanu i dalje prevruće

Ukoliko nikako ne možete adekvatno da rashladite vaš stan, provedite dva do tri sata dnevno u nekom drugom rashlađenom prostoru – u nekoj javnoj zgradi, biblioteci, tržnom centru i slično.

IZVOR: Starmagazin/Atvbl.rs

SLIKE: Unsplash

Još iz kategorije