Obeležite Petrovdan kako običaji nalažu: Petrovdanska pita sa jabukama se mora naći na vašoj trpezi

11.07.2024

09:30

By

petrovdanska pita sa jabukama

freepik.com / freepik

Srpska pravoslavna crkva i vernici 11. jula obeležavaju praznik svetih apostola Petra i Pavla. Ovaj dan je u narodu poznatiji kao Petrovdan, a prožet je bogatom tradicijom i brojnim običajima koji se poštuju širom Srbije. Petrovdanska pita sa jabukama oduševiće sve sladokusce istančanog ukusa.

Jabuka je simbol sreće i zdravlja

Veruje se da će onaj onaj ko na Petrovdan jede jabuke, ali samo jabuke petrovače – imati sreće i mira čitave godine.

Prema starim verovanjima, petrovače se ne seku nožem pre Petrovdana jer bi to moglo izazvati grad i uništiti useve. A u Vojvodini se veruje da onaj ko se na Petrovdan gađa jabukama priziva vremenenske nepogode.

Ovako prikazana simbolika poštovanja života oko nas oslikava važnost harmoničnog odnosa s prirodom, nevezano za kalendar i crkvene praznike.

Kolač sa jabukama i paljenje lila

Jedan od najzanimljivijih običaja vezanih za Petrovdan je priprema kolača sa jabukama, petrovačama ili petrovki, kako ih još zovu u nekim krajevima Srbije.

Stari običaj paljenja lila, baklji napravljenih od sušene kore breze ili trešnje, i dalje se praktikuje. Naročito u zapadnoj Srbiji, u Loznici i okolini.


jabuke za petrovdan petrovace

Noć uoči praznika, deca sa zapaljenim lilama idu od kuće do kuće. U znak zahvalnosti što lilama i svojom svetlošću rasteruju mračne sile, domaćini im daruju poklone.

 

Otkrivamo vam kako se priprema petrovdanska pita sa jabukama

ZA TESTO

  • 1 šolja masti
  • 1 šolja šećera
  • 1 šolja mleka
  • 1 celo jaje
  • 1 žumance
  • brašno po potrebi
  • limunova kora
  • 1 prašak za pecivo

ZA NADEV

  • 1 kg jabuka petrovača
  • šećer
  • cimet
  • 3 kašike prezli

ZA DEKORACIJU

  • šećer u prahu
  • vanilin šećer

 

PRIPREMA

Penasto umutite mast, jaja i šećer. U to dodajte mleko, rendanu koru limuna, prašak za pecivo i prosejano brašno. Mesite dok sastojci ne počnu da se fino povezuju i da se ne lepi za podlogu.

Podelite testo na dva dela. Pa jedan deo testa rastanjite na debljinu oko 0.5 cm, na dimenziju pleha u kome ćete peći kolač.

Preko dodajte pripremljen fil od tanko rendanih jabuka (kao za čips, ne cedite sok), prezli i cimeta. Pažljivo poravnajte sloj jabuka, pa pospite šećerom.

Zatvorite pitu sa drugim slojem rastanjenog testa.

Pecite u ugrejanoj rerni na blagoj temperaturi, na 170ºC oko 40 min tj. dok se testo ne odvoji od ivica pleha i dobije rumenu boju.

Pečenu pitu pospite vanilin šećerom, a kada se ohladi i šećerom u prahu.

 

Markiza je torta koju obožava Novak Đoković, recept za njenu pripremu čeka vas ovde.

IZVOR: Starmagazin

SLIKE: Freepik / freepik, lifeforstock

Još iz kategorije