Šta je jeo Nikola Tesla: Dva obroka dnevno i čorba od celera za bolje zdravlje

10.07.2024

12:40

By

corba od celera recept nikola tesla

Freepik / freepik

Naučnik i pronalazač Nikola Tesla je bio vrlo izričit prema hrani koju unosi i fizičkoj aktivnosti, smatrajući da su to dva ključna razloga za dug, produktivan i aktivan život.

Nikola Tesla u autobiografiji „Moji izumi: Autobiografija Nikole Tesle“, opisuje svoje prehrambene navike. Obično je doručkovao mleko i jaja, preskakao je ručak, a posebno mu je prijala čorba od celera i luka. U nastavku vam donosimo recept kako bi i vi mogli da je pripremite.

Šta je jeo Nikola Tesla – dva obroka dnevno za bolje zdravlje

Najvažniji element moje životne šeme je moja ishrana. Ne možete očekivati da mašina dobro funkcioniše ako joj ne obezbedite odgovarajuće gorivo – objasnio je Tesla, dodajući da su mu dva obroka dnevno sasvim dovoljna.

– Dva obroka na dan su mi popravila zdravlje i izoštrila apetit i ukus. Nisam znao šta je život dok nisam izbacio ručak. Danas, sa 78 godina, uživam u svoja dva obroka kao kada sam bio dečak od 16 godina i nemam problema s varenjem – piše Tesla Universe.

– Povrće je neophodno, iako ne sadrži mnogo proteina. Ne daje mnogo energije, ali reguliše creva i daje telu vitamine. Volim da pojedem finu čorbu od celera i luka sa dosta maslinovog ulja. Ova kombinacija se lako vari i jedem je godinama – govorio je Tesla.

Ovako se pravi čorba od celera koju je Tesla obožavao

  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 5 stabljika celera
  • 1 kašika seckanog peršuna
  • maslinovo ulje
  • so i biber

sta je jeo tesla corba od celera


PRIPREMA

Izdintajte sitno seckani crni luk i beli luk na blago ugrejanom maslinovom ulju.

Kada luk postane providan i omekša, dodajte očišćene i sitno seckane stabljike celera.

Nalijte sve sa 1.5 l vruće vode, sitno seckan peršun, so i biber pa kuvajte dok celer ne omekša.

Voće je visoko cenio, dok je šećer smatrao bezopasnim u malim količinama, uz napomenu da voće već sadrži mnogo šećera.

Tesla je retko jeo meso

– Meso je bogato proteinima, ali riba je gotovo podjednako bogata proteinima i mastima, a mnogo se lakše vari. Fosfor iz ribe je odličan za nervni sistem, ali uzrokuje kiselost u organizmu.

– I meso i riba daju brzu energiju, ali zbog svog sastava skraćuju život. Ipak, dok smo živi, daju nam dosta energije – objasnio je naučnik.

Njegov pristup životu i ishrani, iako nekonvencionalan, inspirisao je mnoge da preispitaju svoje navike i okrenu se zdravijem načinu života.

U poznim godinama, Tesla je ovako govorio – Imam pravo na svedočenje o svom zdravlju. U životu se nisam bolje osećao. Energičan sam, snažan, u potpunoj kontroli nad svojim mentalnim sklopom.

– Ni u najboljim godinama nisam posedovao energiju koju posedujem danas. I što je još važnije, za rešavanje problema koristim samo deo energije kojom raspolažem, zato što sam naučio kako da je čuvam.

Tesla je kroz svoje prehrambene i životne navike pokazao da je balans između ishrane, fizičke aktivnosti i odmora ključan za dugovečnost i zdravlje.

IZVOR: Starmagazin

SLIKE: Freepik / freepik

Još iz kategorije