Glumica Bojana Stefanović za prijatno osveženje preporučuje: Letnji tart sa voćem

14.07.2024

12:30

By

letnji tart sa vocem recept bojana stefanovic

Fat Mama blog

Osim što je uspešna pozorišna i televizijska glumica, Bojana Stefanović je talentovana umetnica u kuhinji.

O veštini i snalaženju za šporetom, jasno svedoči njen Fat mama food blog i Instagram profil, koji je glumica pokrenula 2016. godine.

Bojana Stefanovic glumica

Kao majka i supruga, Bojana vrlo dobro poznaje koliko su to zahtevne uloge. Često mnogo zahtevije od onih pozorišnih ili filmskih uloga.

Tokom toplih dana često nam nedostaje inspiracija za pripremu poslastica. U pomoć smo pozvali Bojanu i prisetili se fantastičnog recepta za

Letnji tart sa voćem

koji je više nego inspirativna, ukusna i prelepa poslastica. Srednje zahtevan za pripremu, letnji tart sa voćem će vam prijati na prvi zalogaj.


Hrskava puterasta podloga, bogat sloj poslastičarskog krema i značajna količina svežeg voća, dovoljna su preporuka da već prvom prilikom pripremite Bojanin omiljeni kolač – letnji tart sa voćem.

ZA PODLOGU OD TESTA

  • 250 g brašna
  • 100 g putera
  • 100 g prah šećera
  • prstohvat soli
  • 1 žumance
  • ektrakt vanile po ukusu

ZA POSLASTIČARSKI KREM

  • 1 l punomasnog mleka
  • 6 žumanaca
  • 400 g šećera
  • 120 g gustina ili
    mešavine gustina i brašna
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • 100 g putera
  • bela čokolade po ukusu
  • kajsije, maline, ribizle

ZA PODLOGU OD TESTA
Pomešajte varjačom omekšali puter sobne temeprature i šećer, dok se ne sjedine.
Dodajte žumanca i ekstrakt vanile, pa opet promešajte.
Dodajte prosejano brašno i so. Nastavite mešanje varjačom dok je moguće. Kada smesa postane preteška za mešanje, umesite testo rukama.
Formirajte testo u loptu, spljoštite dlanovima da dobije oblik diska, pa uvijte u providnu foliju.
Ostavite pripremljeno testo u frižideru, 24 do 36 sati.
Nakon toga, izvadite testo iz frižidera, rastanjite u kružni oblik nešto veći od pleha za tart (26 do 28 cm).
Prebacite testo u pleh, dobro utisnite na dno i uz ivice pleha.
Isecite višak testa, a dno izbockajte viljuškom.
Pecite u ugrejanoj pećnici, na 160ºC 15-tak minuta tj. dok ne dobije zlatno žutu boju.

ZA POSLASTIČARSKI KREM
Ugrejte mleko sa polovinom šećera na umerenoj temperaturi.
Umutite žumanca sa ostatkom šećera, pa dodajte gustin.
Ulijte 1/3 mlakog mleka u smesu sa jajima, pa vratite u šerpu sa mlekom i sačekajte da provri. Uz neprestano mešanje.
Kuvajte još minut-dva od momenta kada provri, pa dodajte ekstrakt vanile.
Promešajte još jednom, skonite sa vatre i sačekajte da se prohladi.
Dodajte iseckanu belu čokoladu u prohlađenu smesu, pa mešajte dok se potpuno ne istopi.
U hladnu masu dodajte prethodno umućen puter.
Ohlađenu podlogu ravnomerno napunite kremom. Dodajte voće i ukrasite po želji.

Daske koje život znače jesu Bojanina velika ljubav ali je kuvarstvo, takođe, blisko njenom srcu.
Sa koliko ljubavi i strpljenja priprema jela za svoje ukućane i prijatelje, možete se uveriti ovde.

IZVOR: Starmagazin

SLIKE: Fat Mama blog, ATAImages/Antonio Ahel

Još iz kategorije