Neka vaše biljke na terasi cvetaju i tokom tropskih dana: Evo kako ih možete zaštititi od prevelike vrućine

12.07.2024

10:00

By

kako zaštiti biljke na terasi od vrucine

Shutterstock

Letnje vrućine mogu biti veliki izazov za biljke na terasi. Ali sa nekoliko pouzdanih i praktičnih saveta možete osigurati da vaše biljke ostanu zdrave, bujne i u cvetu tokom letnjih vrućina.

Imajte na umu da su naredni saveti pogodni i za negu i čuvanje saksijskih biljaka koje su pozicionirane u najsunčanijem delu dvorišta. U nastavku donosimo odgovor na pitanje:

Kako uspešno zaštititi biljke na terasi od prevelike vrućine

Pravilan odabir biljaka

Prvi korak u zaštiti biljaka od vrućine je odabir biljaka koje su otporne na visoke temperature. Sukulenti, lavanda, ruzmarin, pelargonije i verbene su primeri biljaka koje dobro podnose sunce i toplinu.  Ukoliko tek planirate da postavite biljke na terasu, birajte one koje su poznate po svojoj otpornosti na sunce.

Redovno ali umereno zalivanje

Redovno zalivanje je ključno tokom letnjih meseci, ali je važno znati u koje vreme i koliko zalivati biljke. Najbolje vreme za zalivanje je rano ujutru ili kasno uveče kada su temperature niže i voda ima vremena da natopi zemlju pre nego što ispari.

kako zaštiti biljke na terasi od vrucine

Izbegavajte zalivanje tokom najtoplijeg dela dana jer voda može brzo ispariti, a kapljice zbog refleksije sunčevih zraka mogu spaliti listove.


Zaštite zemlju od isušivanja – malčiranje

Postavljanje sloja malča oko biljaka može pomoći u zadržavanju vlage u zemljištu i smanjenju temperature oko korena. Malč može biti organski, poput slame, kore drveta ili komposta.

Ova zaštita ne samo da pomaže u zadržavanju vlage, već i smanjuje rast korova.

Koristite saksije svetlih boja i prirodnih materijala

Saksije od svetlih materijala reflektuju sunčevu svetlost i smanjuju zagrevanje korena. Izbegavajte tamne saksije jer one upijaju toplotu i mogu pregrejati zemlju.

Takođe, keramičke i glinene saksije su bolji izbor od plastičnih jer pružaju bolju izolaciju.

Prilagodite poziciju biljaka

Pomicanje biljaka u hladovinu tokom najtoplijeg dela dana može značajno pomoći održavanju njihove bujnosti. Koristite pokretne saksije koje možete lako premestiti ili postavite biljke ispod tende, suncobrana ili drugog zaklona.

Ukoliko imate visoke biljke, možete ih iskoristiti da pruže hladovinu nižim biljkama.

kako zaštiti biljke na terasi od vrucine

Zalivajte odozdo

Jedan od trikova za očuvanje vlage je zalivanje biljaka odozdo. Postavite saksije u pripadajuće tacne sa vodom kako bi korenje moglo upijati vodu po potrebi.

Ovo je naročito korisno za biljke koje ne vole da im lišće bude mokro.

Redovno prihranjujte biljke

Biljke koje su dobro prihranjene bolje podnose stres od visokih temperatura. Koristite organska đubriva ili tečne hranljive rastvore kako biste osigurali da vaše biljke dobijaju sve potrebne hranljive materije.

Prihranjivanje tokom ranih jutarnjih sati ili kasno uveče može pomoći biljkama da bolje apsorbuju hranljive materije.

Pratite procenat vlage u zemljištu

Merači vlage su praktični alati koji vam pomažu da odredite kada je pravo vreme za zalivanje. Oni mere procenat vlage u zemlji i daju vam tačne informacije kako biste izbegli prekomerno ili nedovoljno zalivanje.

Sa ovim praktičnim savetima, vaše biljke na terasi će biti zaštićene od prevelike vrućine i ostaće zdrave i lepe tokom celog leta.

Uz pažljivo zalivanje, zaštitu korena i prilagođavanje položaja biljaka, možete stvoriti pogodno okruženje za svoje zelene prijatelje čak i tokom najtoplijih dana.

IZVOR: Starmagazin

SLIKE: Shutterstock

Još iz kategorije