Uz pomoć ovog trika imaćete uvek sočno i ukusno pečeno meso, ribu, čak i morske plodove

27.08.2024

10:02

By

marinada za meso

Freepik / azerbaijan_stockers

Za savršeno mekano i sočno meso, ključno je mariniranje.

Korišćenje marinade može značajno poboljšati ukus i teksturu mesa, ali samo ako se pravilno primenjuje. Da biste postigli savršen rezultat, važno je znati kako sastojci marinade utiču na meso i kako ih koristiti na pravi način.

Marinada sa kiselinom, poput limunovog soka ili sirćeta, pomaže da meso omekša, dok ulje i začini dodaju bogatstvo ukusa. Takođe, polako pečenje na nižoj temperaturi zadržava sokove unutar mesa, čineći ga sočnim.

Kako se marinira meso, riba i morski plodovi saznajte u nastavku

Važno je meso nakon pečenja ostaviti da odmori nekoliko minuta pre sečenja, kako bi se sokovi ravnomerno rasporedili.

Osnovna pravila mariniranja

Marinada je kombinacija soli, kiseline i masnoće, a svaki komad mesa zahteva drugačiji odnos ovih sastojaka. So pomaže u zadržavanju vlage u mesu, ali preterivanje može dovesti do isušivanja.

@mayafit30 Marinada sa svinjske snicle #tasty#schwinefleisch #schwine #meat #svinjetina#marinada #fypシ ♬ Insane – Summer Walker


Kiselina omekšava meso, dok masnoća pomaže u dodavanju bogatog ukusa. Za masnije komade govedine, bolje je koristiti više kiseline i soli, dok nemasniji komadi zahtevaju više masnoće i manje soli.

Svinjetina, iako masna, takođe zahteva dovoljno kiseline kako bi vlakna mesa bila mekša i sočnija.

Praktični saveti za mariniranje

Kada marinirate ribu, so dodajte neposredno pre kuvanja, jer je riba delikatna i može se raspasti ako predugo stoji u marinadi. Umesto soka od limuna, koji može „skuvati“ ribu, koristite rendanu koricu limuna za aromu bez preterane kiseline.

meso za mariniranje

Eksperimentisanje s različitim ukusima može dodati novu dimenziju vašim jelima. Kombinujte maslinovo ili suncokretovo ulje sa sokom limuna, jogurtom, sokom od narandže ili paradajza, a dodajte i aromatične začine poput belog luka, svežeg začinskog bilja, ili đumbira.

Pre nego što stavite meso u marinadu, obavezno probajte mešavinu. Ukoliko vam marinada ne odgovara dok je probate, ni meso neće imati dobar ukus.

Tehnike kuvanja i vrste marinade

Važno je uskladiti sastojke marinade sa tehnikom kuvanja. Ako, na primer, koristite med u marinadi, prženje mesa u tiganju može dovesti do zagorevanja šećera.

Pre stavljanja mesa na roštilj ili u tiganj, obavezno obrišite višak marinade ubrusom, kako bi meso bilo gotovo suvo i kako biste izbegli da šećeri iz marinade izgore.

Čak i ulje u marinadi može izazvati probleme ako ga ima previše. Višak ulja na visokim temperaturama može zadimiti prostoriju ili čak izazvati vatru, što može negativno uticati na ukus jela.

Uz ove savete, vaše marinirano meso biće sočno, ukusno i bez nepoželjnih posledica.


Slične teme:
Kad Pančeta zasuče rukave niko ne ostaje gladan: Isprobajte rolat sa mesom po receptu Sandre Bugarski
Najbolja marinada za piletinu: Tajna je u sastojku koji meso čini još mekšim


 

IZVOR: Starmagazin

SLIKE: Freepik / azerbaijan_stockers, Racool_studio

Još iz kategorije