Parket ili laminat: Otkrijte šokantne razlike pre nego što napravite grešku

22.08.2024

18:21

By

Freepik / vecstock

Kada je u pitanju renoviranje doma, izbor poda predstavlja važnu odluku.

Da li se dvoumite oko klasičnog parketa ili modernog laminata? Na prvi pogled, ova dva materijala mogu izgledati slično, ali razlike među njima su značajne.

Parket ili laminat: Koje su razlike i šta treba da znate

Ako ste u fazi renoviranja i razmišljate o zameni poda, sigurno se pitate koji je pravi izbor za vas. I parket i laminat imaju svoje prednosti i mane, pa je važno da razumete ključne razlike kako biste doneli najbolju odluku.

parket ili laminat

Izgled i materijali

Parket je napravljen od prirodnog drveta, što mu daje autentičnu teksturu i jedinstvene linije. Svaka daska parketa je različita, što podu daje prirodan i topao izgled.

S druge strane, laminat se sastoji od nekoliko slojeva, pri čemu je gornji sloj plastičan, sa utisnutim štampanim dizajnom drveta, pa lakiran. To ga čini lakšim za održavanje i izdržljivijim, ali manje autentičnim.


Cena i ugradnja

I parket i laminat su relativno jednostavni za postavljanje, a njihove cene su često vrlo slične, što ih čini pristupačnim opcijama za većinu budžeta.

Međutim, važno je napomenuti da je parket prirodni proizvod, dok je laminat industrijski izrađen materijal, što se može osetiti i na dodir.

Trajnost i održavanje

Parket, kao prirodni materijal, sklon je ogrebotinama i tragovima, što zahteva više pažnje i redovno održavanje kako bi zadržao svoj sjaj.

Laminat je, s druge strane, zbog svoje plastične površine, otporan na habanje i ogrebotine, što ga čini izdržljivijim i jednostavnijim za održavanje.

laminat podna obloga

Ako vam je autentičnost i prirodan izgled poda važniji, parket je pravi izbor za vas. Međutim, ako tražite praktičnost, trajnost i lako održavanje, laminat je opcija koja će vas zadovoljiti.

Bez obzira na izbor, oba materijala mogu transformisati vaš dom i pružiti vam pod koji će trajati godinama.


Slične teme:
Njena kuća je najskuplja na estradi: Pevačica se baškari u vili od 3,8 miliona
Pokazala unutrašnjost vile vredne 2 miliona evra: Nikolina Pišek završava radove na kući koju je kupila sa Vidojem


IZVOR: Starmagazin

SLIKE: Freepik / vector_corp, vecstock

Još iz kategorije