Kako pripremiti savršene hrskave prženice: Trikovi i cake za omiljen srpski doručak u svako doba

09.08.2024

18:26

By

przenice

Shutterstock

Prženice su neprevaziđeni klasik, omiljeni doručak ili idealan brunch. Jedno je jasno, hrskave prženice su uvek savršene za brz i ukusan obrok tj. doručak  u svako doba.

Često se desi da prženice da ne budu hrskave, već gnjecave, zagorele ili nedovoljno pečene. A onda sledi i razočarenje, jer to nije ono što smo želeli da pojedemo. Ako je to, barem jednom, bio slučaj u vašoj kuhinji, možda ste napravili neku od osnovnih grešaka. Evo o čemu se radi i kako to možete ispraviti.

Hrskave prženice su savršen doručak za čiju pripremu je dovoljno samo par caka

Za idealno hrskave prženice koristite hleb od juče, dodajte malo mleka u jaja, i pržite ih na srednjoj vatri. Za poseban ukus, ukoliko želite slatke prženice ubacite prstohvat cimeta i vanilin šećer. Ako ipak preferirate slane, dodajte u smesu sa jajima dašak parmezana.

smesa za przenice

Kriške hleba koje su previše tanke lako se raspadaju jer smesa od jaja može biti preteška za njih. Idealna debljina kriške je oko 1,5 cm. Najbolje je koristiti hleb od juče, jer će svež hleb previše upiti smesu.

Iako maslac ili puter može popraviti ukus, on lako gori na visokim temperaturama, pa je bolje za prženje koristiti biljno ulje.


Ulje mora biti dobro zagrejano pre prženja, a prženice treba peći na srednjoj vatri nekoliko minuta sa svake strane, kako bi se postigla savršena hrskavost.

Iako to nije uobičajeno, prženice su ukusnije kada se u mešavinu jaja doda punomasno mleko. Kada pripremate smesu u koju ćete natopiti hleb, najbolje je da koristite jedno jaje i četvrtinu šolje mleka za dve kriške hleba.

Dodajte prstohvat kima, bibera i parmezana, za slanu verziju. Ili, cimet, vanilu i šećer u prahu za slatku.


Slične teme:
Nikad bolji recept za tortu sa bananama: Bojana Stamenov pravi je na svoj način, bez pečenja
Gastroglumac Sloba Stefanović otkriva kako se pravi: Pasta torta


IZVOR: Starmagazin

SLIKE: Shutterstock i Freepik / jcomp

Još iz kategorije