Miloš Biković sa bratom pred kamerama: On je iguman manastira Jovanja, ovako izgleda

01.02.2024

10:15

By

Miloš Biković sa bratom pred kamerama

Miloš Biković sa bratom pred kamerama

Dokumentarni film „Sveti Sava: Ruska boja na srpskoj zastavi“ prikazan je u ponedeljak u Ruskom domu, a ovo ostvarenje prvi put je spojilo glumca Miloša Bikovića i njegovog rođenog brata Arhimandrita Mihaila Bikovića pred kamerama.

Miloš Biković sa bratom pred kamerama prvi put

Milošev brat, Iguman manastira Jovanje ugostio je rediteljku sa kojom je govorio o vezi ruske i srpske pravoslavne crkve, dok je Miloš sa njom prošetao manastirom u gradu Volokolamsku u Rusiji i osvrnuo se na srpski zavet koji je ostavio Sveti Sava.

Miloš Biković sa bratom pred kamerama

Zasnovan na žitiju svetitelja, film obrađuje temu viševekovnih veza srpskog i ruskog naroda. Filmska ekipa iz samog srca Rusije i Volokolamskog kremlja odlazi put Beograda i mesta gde su spaljene mošti Svetog Save, a na kome je u čast i spomen svetitelju podignut velelepni hram – jedna od najvećih pravoslavnih svetinja.

Miloš je jednom prilikom govorio o svom starijem bratu i o njegovoj odluci da se zamonaši.

– Moj brat je otišao u manastir kada je imao 22 godine, a studirao je s potomcima ruskih emigranata koji su došli u Srbiju nakon Oktobarske revolucije. Važno mi je da kažem da s njim pričam kao sa bratom, ali se uvek setim da je on ipak monah koji je svoj život posvetio Bogu.


Miloš Biković sa bratom pred kamerama

– Ponekad, u razgovoru poželim da mu protivurečim, ali umesto toga, uvek mu kažem: „Razmisliću o tvojim rečima“ – ispričao je Miloš tada za rusko izdanje magazina „Esquire“ i otkrio razlog zbog kojeg se brat zamonašio:

Pročitajte: Zabrinuo je sve- Miloš Biković priključen na aparate, evo šta se dogodilo slavnom glumcu FOTO

– Objasnio mi je da nikada nije osetio takvu punoću života i da ju je pronašao jedino u dodiru sa Bogom. Kada je moja slava premašila sve ono što sam očekivao, sećam se da mi je brat rekao:

Miloš Biković sa bratom pred kamerama

– Sada više nisi bitan samo ti. Sada si postao simbol. On je na neki način počeo da mi se divi, iako ja to nikada nisam očekivao jer je to neobično za jednog monaha. On dobro zna koliko i kada se ja lomim i sumnjam u sebe – ispričao je Miloš tada.

SLIKE: Ata images, Bojan Vuković, Printscreen

Još iz kategorije