Advokat otkriva: Istina o razvodu Matore i Anite, sledi im pakao

16.12.2023

12:00

By

Anitina majka tužila Matoru

Istina o razvodu Matore i Anite isplivala na videlo

Anita se i dalje ne slaže sa tim da se razvede od Matore i kako kaže, ne želi da potpiše brakorazvodne papire, kao ni da vrati devojačko prezime, što Matoroj najviše smeta.

Istina o razvodu Matore i Anite

Istina o razvodu Matore i Anite izazvala lavinu komentara

Nazvali smo advokaticu Jelenu Mirković Živković koja nam je objasnila kakva je procedura da se istopolni brak razvede. S obzirom da su Matora i Anita brak sklopile u Crnoj Gori, advokatica nam kaže da tamo i moraju da se razvedu jer u Srbiji njihova bračna zajednica nije važeća.

Pročitajte: Anita se vratila na muškarce- Muvala se sa Anđelom, Matora dobila nervni slom kada je videla

Istina o razvodu Matore i Anite

– Jovana i Anita zaključile su kako to javnost popularno navodi „brak“ u Republici Crnoj Gori. Formalno pravno imenovane nisu zaključile brak već su zaključile životno partnerstvo lica istog pola, a sve u skladu sa Zakonom o životnom partnerstvu lica istog pola. Neosporno je da u Republici Srbiji brak odnosno životno partnerstvo kako ga Crnogorski zakoni definišu Anite i Jovane ne proizvodi nikakvo pravno dejstvo, dakle praktično on za naše pravosudne organe i društvenu zajednicu ne postoji. One svoje životno partnerstvo mogu da prekinu jedino pred Sudom Republike Crne Gore, i to imajući u vidu javno dostupne okolnosti usled kojih izražavaju nameru da ovakvu vrstu zajednicu prekinu”, kaže nam advokatica i dodaje da ako Matora dokaže da je Anita sa njom u brak stupila iz interesa može da poništi brak i bez njenog potpisa.

– Ako Jovana ima jasne i konkretne dokaze da je Anita sa njom stupila u brak iz interesa i to i dokaže, ima osnova da se poništi sklapanje zajednice i bez Anitinog potpisa, tužbom, objašnjava nam pravno lice.


Istina o razvodu Matore i Anite

Na pitanje da li Anita ima pravo da zadrži i nakon poništenja braka Jovanino prezime, advokatica nam kaže:

– Kada je u pitanju obaveza Anite da svoje lično ime promeni u delu prezimena, imajući u vidu da su se Anita i Jovana prilikom zaključenja partnerstva sporazumele da kao zajedničko prezime uzmu prezime Tomić, ne postoji Zakonom propisana obaveza Anite da vrati svoje devojačko prezime kao ni pravni mehanizam koji bi Jovana mogla da iskoristi da je na to prinudi, to je odluka koju slobodnom voljom Anita donosi. Napominjem, u skladu sa pravnim tumačenjem partnerstva pred matičarima Republike Srbije Anita nije ni mogla da promeni prezime imajući u vidu da istopolne brakove naš zakon ne prepoznaje kao pravno dozvoljene, te ona u svojim ličnim dokumentima izdatim od strane organa Republike Srbije i dalje u svom ličnom imenu nosi devojačko prezime- zaključuje advokatica, a istina o razvodu Matore i Anite je sve zainteresovala.

Još iz kategorije