Vreme je za generalku: Pre odlaska na odmor vaša kuća mora da zablista

05.06.2024

15:00

By

Generalno čišćenje kuće

Generalno čišćenje kuće više nije noćna mora

Pre nego što počnu još veće vrućine, valjalo bi da se bacite na generalno čišćenje kuće. Ruku na srce, takozvana generalka nimalo ne prija nijednoj domaćici, ali uz naše savete sve će vam biti mnogo lakše.

Generalno čišćenje kuće obavezno je barem jednom mesečno

1. Kuhinja

* Prvo temeljno očistite frižider i zamrzivač. Najbolje je da to uradite jedan dan pre nego što odete u nedeljnu kupovinu s obzirom na to da vam je frižider tada najprazniji. U njega obavezno stavite proizvod protiv neprijatnih mirisa, koji ujedno sprečava da jedna namirnica poprimi miris druge (nije baš sjajno kad kolači zamirišu na kulen ili salamu, zar ne?)

Generalno čišćenje kuće

* Dobro očistite unutrašnjost svih kuhinjskih elemenata i ormarića i to tako što ćete izvaditi sve što je u njima, obrisati prašinu, a onda stvari vratiti nazad. To je ujedno i sjajna prilika da se rešite onoga što vam ne treba, a zauzima vam prostor!

Generalno čišćenje kuće


* Takav vid čišćenja je odličan ako vam ormarići služe kao svojevrsna ostava – u njima se sigurno nalaze proizvodi kojima je istekao rok trajanja, tako da iskoristite priliku da ih bacite u kantu za otpatke.

* Očistite prljavštinu koja se nakupila na mestima na koja obično ne obraćamo previše pažnje, kao što su kvake na vratima, prekidači za svetlo… Ako na njima ima i masnoće, najbolje ćete je očistiti krpom koju ste umočili u alkohol ili sirće.

* Pločice je najbolje očistiti sredstvom koje sadrži amonijak – u tom slučaju ne morate ispirati površinu nakon čišćenja.

Generalno čišćenje kuće

2. Kupatilo

* Za čišćenje pločica koristite mešavinu amonijaka i vode (po pola šolje oba sastojka). Otvorite prozor kako ne biste udisali amonijak.

* Istom mešavinom možete očistiti vrata tuš kabine. Ukoliko pak imate zavesu, skinite je i dobro operite kako biste uklonili buđ i vlagu.

* Ormariće u kupatilu takođe treba očistiti. Baš kao i u slučaju kuhinjskih elemenata, to je odlična prilika da se rešite stvari koje ne koristite, da proverite rok trajanja šminke i kozmetičkih preparata…

4. Dnevna soba, trpezarija i radna soba

* Temeljno očistite police za knjige, komode, stolove… Sklonite knjige, časopise i druge stvari koje držite na njima kako biste obrisali prašinu, a onda sve vratite na mesto.

Pročitajte i – Rešite se dosadnih muva na prirodan i jednostavan način – Kada osete ovaj miris neće se približavati vašem domu

I ovde važi pravilo da se rešite stvari koje vam ne trebaju, kao što su stari časopisi ili ukrasi koji vam se nisu dopadali. Knjige koje ne planirate da čitate možete pokloniti biblioteci.

* Ne zaboravite da očistite nameštaj – sofe, fotelje, stolice…
Savet plus! Ukoliko imate mogućnost, možete angažovati firmu koja se bavi dubinskim čišćenjem nameštaja i na taj način generalno čišćenje kuće će biti mnogo lakše.

IZVOR: Starmagazin/Svet Scandal

SLIKE: ATA IMAGES

Još iz kategorije