Iskusne domaćice ništa ne kuvaju bez peršuna: Ako ga čuvate kako treba, trajaće vam mesec dana

07.06.2024

15:15

By

čuvanje peršuna

Čuvanje peršuna nikad nije bilo lakše

Peršun je biljka koja svakom jelu daje onaj poseban ukus i miris, a supa se bez njega ne može zamisliti. Stoga je čuvanje peršuna kao zdrave i bitne namirnice neophodno na poseban način kako bi vam što duže trajao.

Čuvanje peršuna najdelotvornije je na ovaj način, savetuju domaćice

Kao začin u jelima i salatama, koristi se još od 17. veka, što je zabeleženo u jednom francuskom kuvarskom zapisu. Peršun nije samo aromatičan i ukusan začin za jela, već ima i lekovita svojstva koja su oduvek poznata u našem narodu, zahvaljujući bogatstvu vitamina i minerala koji se u njemu nalaze. Stoga i jeste bitno adekvatno čuvanje peršuna.

čuvanje peršuna

PeršunUnsplash

Za jela i salate najbolje je koristiti svež peršun. Ali znamo da on brzo uvene kada stoji u frižideru, koji god način skladištenja da koristite, pa zato i postiji trik za čuvanje peršuna. Jedna domaćica je isprobala razne načine i pronašla onaj koji čuva svežinu ovom začinu jako dugo, čak mesec dana!

Pročitajte i – Spremićete krompir brže nego ikada – Dovoljna je samo jedna kašika ovog sastojka

Sipajte u činiju vodu, dodajte kašiku sode bikarbone i stavite peršun koji ste rukom iskidali. Promešajte i ostavite da stoji 15 minuta. Zatim sipajte malo sirćeta na dasku za seckanje i obrišite je. Peršun operite u tri čiste vode. Preko daske za seckanje stavite pamučnu krpu pa na nju izvadite peršun. Umotajte i ostavite da se potpuno osuši kako bi čuvanje peršuna bilo efikasno.

U sterilizovanu teglu stavite na dno papirni ubrus, pa u nju ubacite suv peršun. Teglu hermetički zatvorite i čuvajte je obaveuno u frižideru. Peršun će tako ostati svež jako dugo, čak i više od mesec dana, a zadržaće i svoju jaku aromu i ukus, pa će vašim jelima dati dodatnu svežinu.


 

IZVOR: Starmagazin, Alo

SLIKE: Unsplash

Još iz kategorije