Donesite čaroban ukus Mediterana na vašu trpezu: Evo nekoliko predloga za paste koji će vas raspametiti

24.05.2024

09:15

By

Recepti za paste

unsplash

Recepti za paste koji će probuditi sva vasa čula

Ako ste ljubitelj pasta prelivenih najrazličitijim sosevima, evo malih trikova koji će vam pomoći da testenine koje iznesete na sto budu kao da su spremljene u italijanskom restoranu.

Recepti za paste koje smo za vas pronašli pružiće vam neverovatan doživljaj ukusa Mediterana

Na šporet stavite lonac sa vodom, posolite i stavite da proključa, pa tek onda dodajte špagete. Lonac za vreme kuvanja nemojte poklapati, a špagete mešajte isključivo viljuškom.

Vodite računa o vremenu kuvanja špageta, pre nego što ih procedite, obavezno ih probajte. Nekada je potrebno da se dokuvaju.

Recepti za paste

Sačuvajte vodu od kuvanja jer će sos biti ukusniji ako ga pripremite s njom. Ako ne planirate da odmah služite špagete, najbolje je da ih preručite u činiju, prekrijete providnom folijom i odložite na hladno. Iz frižidera ih izvadite pola sata pre služenja i prelijte sosom.

Ovo su predlozi za soseve koje smo za vas odabrali:


Recepti za paste

BOLONJEZE PRELIV

Potrebno je:

300 g mlevenog junećeg mesa, 200 g šampinjona, 200 g pelata, 50 g parmezana, kašika gustina, glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 3 kašike ulja, origano, so, biber

Priprema:

Na zagrejanom ulju propržite sitno iseckan luk. Dodajte mleveno meso i dinstajte desetak minuta. Kad meso porumeni, dodajte usitnjen beli luk, pa dinstajte još deset minuta. Začinite po ukusu, dodajte šampinjone isečene na listiće, kratko prodinstajte, pa ubacite pelat. Varjačom usitnite pelat, a gustin rastvorite u malo vode i prelijte masu.

Recepti za paste

PESTO SOS

Potrebno je:

Sveži listovi bosiljka i peršuna, oko 60 g ribanog parmezana, 10 g pinjola, 4 čena belog luka, po potrebi maslinovo ulje, malo soli, prstohvat šećera, nekoliko sušenih čili papričica sa semenkama.

Priprema:

Bosiljak i peršun operite pod mlazom hladne vode i stavite da se dobro ocedi na kuhinjskom papiru. U međuvremenu očistite i pripremite ostale sastojke. Sve stavite u multipraktik ili štapnim mikserom pretvorite u kašu. Maslinovo ulje dodajite postepeno, jer masa treba da bude gusta.

Stavite u teglice, bolje su i dekorativnije manje. Izravnajte vrh mase i zalijte maslinovim uljem toliko da prekrije površinu. Potrebno je par dana da se svi sastojci prožmu. Ako želite pikantniji sos, dodajte čili papričice. Svaki put kada odvadite pesto sos iz tegle, poravnajte ostatak i nalijte malo maslinovog ulja.

Recepti za paste

KARBONARA SOS

Potrebno je:

200 g špageta, 200 g guančale (može pančeta ili slanina), 2 jajeta, 1 žumance, rendani parmezan

Priprema:

U tiganju na malo ulja propržite seckanu slaninu ili pančetu (najbolje bi bilo da možete da nađete guančale). Kada se slanina isprži sklonite sa šporeta i ostavite da se malo ohladi.

U posudi umutute jaja sa žumacetom, parmezanom i biberom. Zatim izvadite slaninu iz tiganja, pa dodajte špagete, vratite slaninu i sipajte umak sa jajima. Dobro promešajte i ostavite na šporetu 3 mintua. Jaja ne smeju da se skuvaju.

IZVOR: Starmagazin/stvarukusa.mondo.rs/blic.rs

SLIKE: Unsplash

Još iz kategorije