Obavezno ih spremite u tegle: Kiseli krastavčići, recept koji će vam garantovano uspeti

06.08.2024

14:26

By

krastavci za zimnicu

Freepik / azerbaijan_stockers

Sezona pripremanja zimnice je uveliko počela, a kiseli krastavčići su nešto što je uvek poželjno pripremiti za zimu. Tradicionalno, ukiseljeno povrće poput krastavaca neizostavni je deo polica krcatih teglama sa zimnicom u domaćinstvima širom Srbije.

Kiseli krastavčići su tokom zime jedan od najtraženijih ukusa

Neizostavna na svakoj iole bogatijoj trpezi, ruska salata, se ne može zamisliti bez kiselih krastavčića. To je samo jedan od razloga zašto je potrebno da se barem par tegli sa krastavcima ove sezone nađe i u vašem domu.

Način na koji se kiseli krastavčići mogu sigurno i dugotrajno čuvati pročitajte u nastavku

Pred vas donosimo recept za kisele krastavčiće u koje se nećete razočarati. Pripremaju se jednostavno, sa par lako dostupnih sastojaka. Ono što će zahtevati vašu pažnju jeste vreme pripreme, pa vam savetujemo da se naoružate strpljenjem pre nego što krenete u akciju.

kiseli krastavcici recept

SASTOJCI

  • 6 kg krastavčića
  • 4 l vode
  • 8 kašika šećera
  • 4 kašike soli
  • 4 kašikice zrna bibera
  • 4 kašikice zrna slačice
  • 1,2 dl esencije
  • mirođija po želji

Zdrave i tvrde krastavčiće potopite u dublji sud sa vodom, pa krastavce očistiti četkicom kako bi uklonili svaku nečistoću.
Oprane krastavčiće složite u čiste tegle, dodajte mirođiju po želji, odozgo stavite plastični pritiskač i odložite sa strane.
U širi lonac naspite vodu, dodajte šećer, so, biber, slačicu i esenciju, pa stavite da provri.
Sklonite sa vatre i ostavite da se prohladi.
Nalijte krastavce ovom tekućinom i dobro zatvorite tegle.
Pasterizujte tegle i ostavite ih da se potpuno ohlade.
Izvadite iz vode, obrišite tegle i odložite ih na predviđeno mesto.


IZVOR: Starmagazin

SLIKE: Shutterstock i Freepik / azerbaijan_stockers

Još iz kategorije