Recept za najzdravije ulje za prženje
Ulje avokada postalo je popularno poslednjih godina od kako su ga u masovnu upotrebu uveli ljudi koji praktikuju paleo dijetu, a mi vam donesimo recept za zdravu ishranu. Zbog visoke tačke dimljenja, smatra se izuzetno zdravim za kuvanje i prženje, međutim, većinu ljudi neće obradovati cena koja je takođe dosta visoka za naše uslove.
![Recept za najzdravije ulje](https://starmagazin.rs/wp-content/uploads/2024/01/image-8-4.webp)
Recept za najzdravije ulje vam donosimo u nastavku
Razlog zbog kojeg je ulje avokada i dalje luksuzni proizvod, iako sam avokado viđamo na svakom koraku, jeste činjenica da njegova proizvodnja i dalje nije dovoljno rasporostranjena. Najviše se proizvodi u Meksiku, a od 2016. je krenula i prva velika proizvodnja u SAD.
A zbog čega ga stručnjaki za ishranu toliko cene? Ulje avokada je puno oleinske kiseline, odnosno mononezasićenih masti, koje su mnogo zdravije za srce i krvne sudove od zasićenih, koje čine 12 odsto njegovog sastava.
Kad bismo pravili rang listu ulja po tome koliko je u njima sadržano zasićenih masti, ulje avokada bi se našlo iza kokosovog, palminog, ulja semenki pamuka, kikirikija, sojinog, ekstra devičanskog maslinovog ulja, kukuruznog ulja i ulja semenki suncokreta. Ulja koja su, pak, po ovom aspektu sadržaja kvalitetnija su: ulje grožđa, uljane repice, ulja šafranike i ulja oraha.
![Recept za najzdravije ulje](https://starmagazin.rs/wp-content/uploads/2024/01/image-8-7.webp)
Ulje avokada je odličan izvor omega-9 masnih kiselina, antiinflamatornog antioksidanta vitamina E i luteina (koji pospešuje vid). U poređenju sa maslinovim uljem, avokadovo je puno fitosterola, steroida koji snižavaju LDL holesterol i koji se zadržavaju u ulju avokada čak i nakon dugih perioda izloženosti visokoj toploti. Upravo ta tačka dimljenja je ključan razlog zašto je ovo najbolje ulje za prženje, piše zadovoljna.rs.
Za nerafinisano iznosi 250 stepeni Celzijusa, a za rafinisano 271. Ipak, teško da ćete njime napuniti fritezu ili tiganj za pohovanje u dubokom ulju, s obzirom na to da flašica od 250 mililitara u Srbiji košta oko 900 dinara. Zbog toga, ali i zdravstvenih benefita, i dalje je najbolji izbor da ga konzumirate u salatama ili prelivima, hladno ceđeno u sirovom obliku, a ovo su ostala ulja koja najbolje trpe visoke temperature.