Pravo srpsko jelo: Ovo je recept za domaću gibanicu, vaši ukućani će je obožavati

20.02.2024

12:02

By

Recept za domaću gibanicu

Recept za domaću gibanicu ćete odmah isprobati

Prava srpska gibanica mora da bude raskošna bogata i kalorična. To ne treba gubiti iz vida, naročito kada vam dolaze gosti koji žele probati ovo naše tradicionalno jelo, a recept za domaću gibanicu vam donosmo u nastavku.

Recept za domaću gibanicu je jednostavan

Ne pokušavajte da štedite, a pogotovo ne da bi ste udovoljili onima koji su non-stop na dijeti. Prava, srpska gibanica – gužvara naprosto nije zalogaj za njih. Ova naša današnja, blizu je srpskog, gurmanskog originala i sigurno se nećete obrukati.

Recept za domaću gibanicu

Sastojci:
700 g starog zrelog sira

2 kašike kajmaka (starog prevrelog)

1 pavlaka


1 jogurt

2 jaja

3 dl mineralne vode (gazirane)

2 kašika masti (ili ulja)

so, po ukusnu (zavisno koliko je slan sir

½ kg gotovih – kupovnih kora za pitu

KORAK 1: Izmrviti na sitno sir, dodati kajmak, pavlaku, jogurt, jaja, rastopljenu mast i mineralnu vodu. Mineralnu vodu sipati poslednju i postepeno, a stati kada se dobije gusta čobasta masa. Smesu probati i po potrebi posoliti.

Pročitajte: Ovaj obrok vraća u detinjstvo- Ovo je recept Milana Kalinića za pasulj koji će vas oduševiti

KORAK 2: Dublji pleh ili šerpu ili podmazati i obložiti jednom korom. Sve ostale kore, jednu po jednu umočiti u pripremljenu smesu i malo ocediti kako bi se napravila rastresita gužvica od svake, ali nikako kompaktna i slepljena više nego što mora. Tako zgužvanu koru slagati, jednu do druge dok se pleh ne popuni, a eventualni višak – neutrošeni nadev izliti preko kora u pleh. Poslednju koru staviti preko onih zgužvanih izbušiti je viljuškom i ostaviti najmanje pola sata da kore pre pečenja, što bolje upiju nadev.

KORAK 3: Gibanicu peći u rerni zagrejanoj na 200 ° C 40 minuta do sat vremena (zavisno od rerne), odnosno dok odozgo dobro ne porumeni.

Recept za domaću gibanicu

Posluženje

Kada je pečena, gibanicu izvaditi je iz rerne, preokrenuti i istresti, naopako na tanjir za serviranje. Ako je možda malo prionula za dno, odvojiti je nožem. Poslužiti uz jogurt, domaće kiselo mleko ili ko voli, uz čašu piva. Veoma je ukusna i hladna.

Savet uz ovaj recept

Prava srpska gibanica mora da bude deblja, pa obavezno pripremite neki dublji pleh ili šerpu.

Spakovanu i za pečenje spremljenu gibanicu, možete ostaviti u frižidr i peći sutradan za doručak, ili po povratku sa posla za ručak.

Još iz kategorije