Pesto sos spada u omiljene priloge italijanske kuhinje, a potiče iz Đenove, prestonice Ligurije. Ime je dobio od glagola pestare, što znači „lupati“ i „drobiti“ jer su u prošlosti svi sastojci za pesto sos mrvljeni u mramornom avanu.
Veruje se da se pesto pravio još od rimskih vremena, u raznim varijantama, a danas postoji mnogo verzija ovog popularnog sosa.
Unsplash
Pesto se uglavnom jede uz testeninu, ali ga možete služiti uz kuvani, pečeni i pire krompir, pomfrit, kao umak za grilovano povrće, sa kuvanim jajima, uz pečenu piletinu, a čak se često koristi i kao namaz.
Taljatele sa pesto sosom bogatog su ukusa i biće pravo zadovoljstvo za sva vaša čula
Postoji mnogo verzija pesto sosa, a najpopularniji je onaj koji se pravi od bosiljka. Začinska biljka bosiljak izvrsnog je ukusa i u mnogim kuhinjama predstavlja omiljeni dodatak jelima.
Mi vam za danšnji ručak predlažemo ovo vrlo jednostavno i preukusno jelo koje se brzo sprema, a prava je fuzija prefinjenih sastojaka.
Ovo je recept za taljatele sa pesto sosom za 2 osobe koji se priprema za svega petnaest minuta
SASTOJCI:
400 g taljatela
50 g listova svežeg bosiljka
50 g rendanog parmezana
4 kašike pinjola
3 čena belog luka
4 kašike maslinovog ulja
so
biber
PRIPREMA:
U ključalu vodu ubacite taljatele, dodajte prstohvat soli i kuvajte oko pet minuta. Na malo ulja propržite pinjole, a potom ih izblendirajte zajedno s bosiljkom, belim lukom, preostalim maslinovim uljem i rendanim parmezanom. Pripremljeni sos pospite po gotovim taljatelama i zabiberite po želji.
Ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ove stranice saglasni ste s našom upotrebom kolačića.U reduUslovi korišćenjaU reduPolitika privatnosti