Igla nije bila dezinfikovana i zarazio sam se: Zbog bolesti koju je dobio glumac i danas ima posledice

23.02.2024

15:15

By

Kubura se zarazio

Ata images

Aleksandar Srećković Kubura

Kubura se zarazio hepatitisom b kada je imao 13 godina

Glumac Aleksandar Srećković Kubura detinjstvo je proveo u Kraljevu a kao i svi pohađao je redovno školu. Tokom školovanja vršena je obavezna revakcinacija, a prilikom jedne od njih Kubura se zarazio hepatitisom b jer igla nije bila dezinfikovana.

Kubura se zarazio hepatitisom b zbog igle koja nije bila dezinfikovana

Ranije su se igle pre ubrizgavanja dezinfikovane na plamenu, ali očigledno se desio propust što je glumac osetio na svojoj koži.

– Nekim nesrećnim slučajem, u svojoj 13. godini, odnosno u sedmom razredu osnovne škole, tokom vakcinacije za redovnu vakcinu koju su svi primili, nisam primio prvu vakcinu i morao sam da primim ponovljenu dozu, odnosno revakcinaciju, i dok sam primao tu revakcinaciju, nešto se desilo da sam bio zaražen hepatitisom B ili se tada zvao australijski antigen – rekao je glumac.

– U to vreme u Kraljevu, gde sam išao u školu, vršena je revakcinacija onim starim iglama koje su pre ubrizgavanja dezinfikovane na plamenu. Nažalost, u toj gužvi, kada su došli kod mene, nas dvoje iz razreda kojima je bila potrebna revakcinacija, igla nije bila dezinfikovana. Ona je posle mene dezinfikovana, tako da moj prijatelj nije bio zaražen, ali ja jesam – dodao je Kubura u emisiji „RTS Ordinacija“.

Pročitajte i: Jelena Radanović trudna? Na dan svadbenog veselja Sloba i njegova žena progovorili o prinovi

Kubura je tom prilikom otkrio i da mu je propisana rigorozna dijeta i strogo mirovanje, a otkrio je i koje je simptome imao.

– Prvo sam dobio žuticu, kada su utvrdili uzrok žutice, shvatili smo da nemam kontakt sa krvlju osim te vakcine, odnosno revakcinacije koja se desila nekoliko meseci ranije, i tako sam zaključio da sam zaražen u tom pravcu. Simptomi su bili veoma jaka žutica i bilirubin koji je bio nekoliko puta veći od normalnog nivoa. Jetra je bila jako napadnuta, otekla, imao sam mučninu i gubio sam snagu. Ne sećam se sad da li je temperatura, možda i nije, morao sam na rigoroznu dijetu i mirovanje. Traje dugo. Mislim da sam morao da ležim dobrih mesec dana, ne sećam se kakva je bila terapija – zaključio je glumac.


Kubura se zarazio

Sada je ovaj popularni glumac progovorio i o posledicama koje je bolest ostavila na njega te je priznao da se upravo zbog toga danas plaši igle.

– Ne, naravno…. igla nije opasnost već ono što je u/na njoj. Danas naravno stvari po tom pitanju drugačije stoje, a i ja danas nikada ne bih dozvolio da upotrebe iglu koja nije predamnom otvorena iz fabričkog pakovanja – rekao je glumac za „Blic“ i otkrio da li je zbog lošeg iskustva koje je on doživeo, postojao strah kada je svoju decu vakcinisao.

– Ne, moja deca su redovno i kompletno vakcinisana jer verujem u vakcine koje su oni, a i ja primio, kao vrhunsku preventivu bez obzira na moje iskustvo.

Glumac je istako i da su posledice vremenom sanirane, ali da su ostali „podsetnici“.

– Više ne, posledice su vremenom sanirane, jetra je oporavljena, samo manji problemi sa zglobovima ostaju kao podsetnik na to nemilo iskustvo. Jedino što ne smem da dajem krv, što mi je veoma žao… ali bih ugrozio zdravlje osobe koja bi tu krv primila.

Još iz kategorije