Bez jaja i mleka: Recept za palačinke sa 1.000 rupica koje se prave za 3 minuta

27.01.2024

12:00

By

Recept za palačinke

Recept za palačinke sa 1.000 rupica će vas oduševiti

Palačinke sa 1.000 rupica ukusna je marokanska poslastica koja se na severu Afrike obično služi uz med. Možete ih pripremiti i u blenderu, ali ih zatim ostavite pola sata da odstoje na sobnoj temperaturi.

Recept za palačinke

Recept za palačinke sa 1.000 rupica će isprobati svaka domaćica

Baghrir je ime marokanskih palačinki koje se prave od sitno mlevenoga griza, a karakteriše ih mekana i pomalo sunđerasta tekstura.

Zbog dodatka kvasca u smesi, te palačinke su prepune rupica, što im daje jedinstven izgled i ukus. Štaviše, neki ih nazivaju i palačinkama s 1.000 rupica.

Palačinke ‘baghrir’ možete pripremiti u blenderu za svega nekoliko minuta, ali ako želite da dobijete pravilnu teksturu, važno je da ostavite smesu na sobnoj temperaturi barem pola sata.

Tradicionalni baghrir peče se samo s jedne strane, ali u nekim delovima Maroka palačinka se okrene na drugu stranu samo na sekundu da bi se izvukao višak vlage. Reč je o vrlo finom jelu koje se na severu Afrike obično poslužuje uz med.


Sastojci

750 ml tople vode

250 g fino mlevenoga griza

100 g brašna

2 kašičice praška za pecivo

1 kašičica suvog kvasca

1 kašičica šećera

1 kašičica soli

Priprema

U činiji pomešajte suve sastojke: fino mleveni griz, brašno, prašak za pecivo, so i šećer.

U blender ulijte toplu vodu i dodajte kvasac. Blendajte polako uz postupno dodavanje suvih sastojaka dok ne dobijete jednoličnu smesu. Trebalo bi da dobijete nešto nalik na klasičnu smesu za palačinke.

Prekrijte smesu plastičnom folijom i pustite da se odmori barem 10 minuta ili nešto duže, dok vrh smese ne postane penast.

Recept za palačinke

Prebacite po jednu kutlaču smese u sredinu zagrejanog tiganja s neprianjajućim dnom. Nemojte smesu okretati po tiganju kao što biste kod pečenja klasičnih palačinki, već pustite da sama formira svoj oblik.

Pecite palačinke oko dva minuta, odnosno dok površina ne postane sunđersta i suva. Nemojte okretati palačinku.

Prebacite palačinku na tanjir i ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smesu.

Poslužite s malo meda i uživajte.

Još iz kategorije