Savršen predlog za nedeljni ručak: Taljatele sa pesto sosom – obrok koji će se dopasti baš svima

04.08.2024

11:02

By

Taljatele sa pesto sosom

Getty Images

Pesto sos spada u omiljene priloge italijanske kuhinje, a potiče iz Đenove, prestonice Ligurije. Ime je dobio od glagola pestare, što znači „lupati“ i „drobiti“ jer su u prošlosti svi sastojci za pesto sos mrvljeni u mramornom avanu.

Veruje se da se pesto pravio još od rimskih vremena, u raznim varijantama, a danas postoji mnogo verzija ovog popularnog sosa.

Taljatele sa pesto sosom

Unsplash

Pesto se uglavnom jede uz testeninu, ali ga možete služiti uz kuvani, pečeni i pire krompir, pomfrit, kao umak za grilovano povrće, sa kuvanim jajima, uz pečenu piletinu, a čak se često koristi i kao namaz.

Taljatele sa pesto sosom bogatog su ukusa i biće pravo zadovoljstvo za sva vaša čula

Postoji mnogo verzija pesto sosa, a najpopularniji je onaj koji se pravi od bosiljka. Začinska biljka bosiljak izvrsnog je ukusa i u mnogim kuhinjama predstavlja omiljeni dodatak jelima.

Taljatele sa pesto sosom


Mi vam za danšnji ručak predlažemo ovo vrlo jednostavno i preukusno jelo koje se brzo sprema, a prava je fuzija prefinjenih sastojaka.

Ovo je recept za taljatele sa pesto sosom za 2 osobe koji se priprema za svega petnaest minuta

SASTOJCI:

400 g taljatela
50 g listova svežeg bosiljka
50 g rendanog parmezana
4 kašike pinjola
3 čena belog luka
4 kašike maslinovog ulja
so
biber

PRIPREMA:

U ključalu vodu ubacite taljatele, dodajte prstohvat soli i kuvajte oko pet minuta. Na malo ulja propržite pinjole, a potom ih izblendirajte zajedno s bosiljkom, belim lukom, preostalim maslinovim uljem i rendanim parmezanom. Pripremljeni sos pospite po gotovim taljatelama i zabiberite po želji.

IZVOR: Starmagazin

SLIKE: Getty Images/Unsplash

Još iz kategorije