![Saša Popović otkrio](https://starmagazin.rs/wp-content/uploads/2022/11/fff-Brena-Sasa-Popovic-foto-bv-15-576x576.jpg)
27.07.2024
Isplivali šokantni detalji iz Brenine prošlosti: Saša Popović sve potvrdio
Lepa Brena danas je jedna od najvećih balkanskih muzičkih zvezda, a kako je svima poznato karijeru je započela kao članica grupe "Slatki greh" koju...
27.01.2024
12:00
Palačinke sa 1.000 rupica ukusna je marokanska poslastica koja se na severu Afrike obično služi uz med. Možete ih pripremiti i u blenderu, ali ih zatim ostavite pola sata da odstoje na sobnoj temperaturi.
Baghrir je ime marokanskih palačinki koje se prave od sitno mlevenoga griza, a karakteriše ih mekana i pomalo sunđerasta tekstura.
Zbog dodatka kvasca u smesi, te palačinke su prepune rupica, što im daje jedinstven izgled i ukus. Štaviše, neki ih nazivaju i palačinkama s 1.000 rupica.
Palačinke ‘baghrir’ možete pripremiti u blenderu za svega nekoliko minuta, ali ako želite da dobijete pravilnu teksturu, važno je da ostavite smesu na sobnoj temperaturi barem pola sata.
Tradicionalni baghrir peče se samo s jedne strane, ali u nekim delovima Maroka palačinka se okrene na drugu stranu samo na sekundu da bi se izvukao višak vlage. Reč je o vrlo finom jelu koje se na severu Afrike obično poslužuje uz med.
750 ml tople vode
250 g fino mlevenoga griza
100 g brašna
2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica suvog kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
U činiji pomešajte suve sastojke: fino mleveni griz, brašno, prašak za pecivo, so i šećer.
U blender ulijte toplu vodu i dodajte kvasac. Blendajte polako uz postupno dodavanje suvih sastojaka dok ne dobijete jednoličnu smesu. Trebalo bi da dobijete nešto nalik na klasičnu smesu za palačinke.
Prekrijte smesu plastičnom folijom i pustite da se odmori barem 10 minuta ili nešto duže, dok vrh smese ne postane penast.
Prebacite po jednu kutlaču smese u sredinu zagrejanog tiganja s neprianjajućim dnom. Nemojte smesu okretati po tiganju kao što biste kod pečenja klasičnih palačinki, već pustite da sama formira svoj oblik.
Pecite palačinke oko dva minuta, odnosno dok površina ne postane sunđersta i suva. Nemojte okretati palačinku.
Prebacite palačinku na tanjir i ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smesu.
Poslužite s malo meda i uživajte.
27.07.2024
Lepa Brena danas je jedna od najvećih balkanskih muzičkih zvezda, a kako je svima poznato karijeru je započela kao članica grupe "Slatki greh" koju...
26.07.2024
Pre nekoliko meseci kao bomba je odjeknula vest da su pevačica Dragana Mirković i njen suprug, biznismen Toni Bijelić odlučili da stave tačku na vi...
26.07.2024
Neda Ukraden i Marinko Rokvić izvesan period nisu razgovarali, budući da mu je pevačica zamerila nešto što je uradio. To se dogodilo pre pevačeve s...
26.07.2024
Nakon vesti koje je saznao iz medija dok je bio na odmoru, da se majka Darka Lazića tajno udala za Dragana Paunovića, popularni pevač je prošao kro...
26.07.2024
Seka Aleksić je jedna od najpopularnijih pevačica sa naših prostora i njena privatnost je uvek u fokusu javnosti, a posebno je često na udaru njen ...