05.09.2024
Volite gulaš? I porodica Ane Bekute, i to ovako pripremljen
Gostujući u emisiji ”Praktična žena” jedna od naših najboljih pevačica pokazala je svoje kulinarsko umeće, a recept Ane Bekute oduševio je mnoge do...
06.08.2024
11:16
Širom sveta poznat kao jedna od najzdravijih namirnica ikad dostupna čoveku, manuka med je proizvod sa najjačim protivupalnim dejstvom na svetu. Ovaj med tipičan je za teritoriju Novog Zelanda, a dobija se od pčela koje oprašuju cvetove žbunastog drveta manuka.
Iako manuka med sadrži oko 12 do 15 g šećera i malo masnoća, vlakana i proteina, on je bogat aminokiselinama, B vitaminom, kalcijumom, gvožđem, kalijumom i cinkom. Za razliku od rafiniranih šećera, šećer u manuka medu olakšava apsorpciju energije.
– U svojoj knjizi „Serviraj za pobedu“ iz 2013. godine, Novak Đoković je otkrio da je novozelanski manuka med jedna od najvećih tajni njegove ishrane. Konzumira ga tako što svakog jutra pojede dve kašičice ovog meda uz veliku čašu vode na sobnoj temperaturi. Uz to, ponekad ga uzme i tokom dana, kao i na terenu između setova – objavio je Mondo.rs.
Postoje tvrdnje o brojnim zdravstvenim prednostima manuka meda, ali još uvek nema dovoljno naučnih studija koje bi to potvrdile.
Međutim, poznato je da manuka med ima najjače protivupalno dejstvo i koristi se u lečenju čireva i opekotina trećeg stepena zahvaljujući svojoj sposobnosti da ubrzava zarastanje rana. Ono što studije sa sigurnošću pokazuju jeste da manuka med zbog svojih antimikrobnih, antioksidativnih i protivupalnih svojstava može pomoći u:
Istraživanje iz 2014. godine otkrilo je da je manuka med učinkovit u borbi protiv virusa gripa. A druga studija potvrđuje da je manuka med odličan saveznik i protiv drugih virusa.
Kao i druge vrste meda, manuka med se koristi i za negu kože, zbog svojih blagotvornih svojstava.
Manuka med, kao što smo spomenuli, dobija se od cvetova biljke manuke, odnosno od grma koji raste na Novom Zelandu. Med je duboko cenjen po glavnom sastojku, zbog koga mu je cena toliko visoka, a u pitanju je metilglioksal (MGO).
Ova supstanca je snažnog antibakterijskog dejstva, a nastaje kao nuspojava pčelinje proizvodnje meda. Zato se manuka meda smatra najzdravijim na svetu.
Nataša uživa u pisanoj reči i kreiranju sadržaja različitog žanra. Novinarsku profesiju, u kojoj je nešto više od deset godina, ne doživljava kao zanat već kao stvaralačku igru i izazov. Posao urednika portala posaljirecept.rs će sa simpatijama pamtiti, kao i pisanje za b2b izdanja Hoteli & Restorani, CafeBar & Restoran, magazin La Cucina Italiana itd. Trenutno je u novoj ulozi i kreira za starmagazin.rs
IZVOR: Starmagazin
SLIKE: Freepik / frimufilms, rorozoa
05.09.2024
Gostujući u emisiji ”Praktična žena” jedna od naših najboljih pevačica pokazala je svoje kulinarsko umeće, a recept Ane Bekute oduševio je mnoge do...
02.09.2024
Jedna od najlepših glumica na našim prostorima u svakoj prilici otkriva da je rođena sa stilom, a nova frizura Dragane Mićalović dodatno je istakla...
02.09.2024
Želite zategnut stomak bez napornih dijeta i izgladnjivanja? Postoji jednostavno rešenje koje vam može pomoći da sagorite masne naslage dok spav...
30.08.2024
Visok krvni pritisak, poznat i kao "tihi ubica," pogađa milione ljudi širom sveta, a nelečena hipertenzija značajno povećava rizik od srčanih boles...
29.08.2024
Pevačica Ksenija Mijatović, nekadašnja zvezda domaće muzičke scene, osvajala je publiku tokom devedesetih godina jedinstvenim glasom i pesmama koje...