Vreme je za prolećno čišćenje ormara, a ovi trikovi će vam u tome pomoći

21.03.2023

16:00

By

prolećno čišćenje

Prolećno čišćenje je nikad lakše uz pomoć ovih trikova

Usisali ste tepihe, očistili prašinu i podove, i preostaje samo još jedan veliki zadatak koji podrazumeva “prolećno čišćenje”. Sigurno je da su naši ormari trenutno manje-više van funkcije, ali to ne znači da treba da čekamo one dane u kojima ćemo pronaći višak vremena za njihovo sređivanje.

Mali trikovi za prolećno čišćenje

Ako već sada odvojimo vreme da bolje organizujemo svoj ormar, bićemo na vreme spremni za proleće. Odložite daljinski upravljač, otvorite svoj ormar i počnite.

Pročitajte: Da li je vreme za raskid? 4 jasna znaka da vam je veza u krizi

prolećno čišćenje ormara

Bitno je početi

Iako ne postoji savršena metoda ili najbolje uputstvo za rešenje ovog zadatka, najbolje je krenuti od vrha ormana i polako popunjavati “ka dole”. Počnite sa preliminarnim odstranjivanjem tako što ćete se osloboditi stvari od kojih se najočiglednije treba rastati. Ako se pitate šta učiniti sa onim parom pantalona koji niste nosili od 2016. godine? Odgovor je krajnje jednostavan – bacite ili donirajte. Bluza s mrljom od crvenog vina za koju ste se zakleli da ćete odneti na hemijsko, ali nikada niste? Bacanje. Kada ste u ovoj fazi čišćenja, izuzetno je važno da zaista isprobate sve stvari- posebno stvari za koje niste sigurni da li su vam potrebne ili ne.


Sezonsku garderobu stavite u skladište

Sezonsku odeću je važno staviti na neko mesto van od ormara, kako bi sve bilo preglednije. Trenutno vam je verovatno muka od svih džempera i farmerki, ali oni koje sada isprobavate mogli bi da vam uštede dosta vremena kada dođe jesen i sa njom ponovno raspremanje ormara. Kako god odlučili da skladištite svoju sezonsku odeću, sačekajte do samog kraja da biste je zapravo stavili u skladište – nikada ne znate šta ćete odlučiti da dodate ili oduzmete sa gomile dok zapravo ne završite sa sortiranjem svega.

Pročitajte: Zbogom, prehlade! Evo kako da sačuvate zdravlje i imunitet 

prolećno čišćenje

Razmotrite jednogodišnje pravilo

Imamo velike nade i snove za mnoge predmete u našoj garderobi koji se, nažalost, nikada ne ostvare. Bolno je rešiti se stvari za koje smatramo da nisu dorasle njihovom potencijalu, ali stvarnost je sledeća: ako nešto niste obukli godinu dana ili više, nećete nikada.

Za ubuduće, dobro pravilo je da godinu započnete sa svom odećom obešenom na vešalici okrenutoj prema vama. Svaki put kada nešto upotrebite, preokrenite vešalicu. Tada će biti očigledno koju ste odeću nosili tokom godine, a koju niste, jer će neke vešalice biti u svom prvobitnom položaju.

Napravite redosled koji vam je logičan

Kada odlučite koji komadi ostaju, a koji idu, odlučite koja metoda bi bila najbolja za njihovo organizovanje. Možda treba da naručite neke organizacione elemente kako biste sve bolje organizovali. Za sada sve uredno presavijte i okačite stvari logičnim redosledom. Jedno je sigurno – osetićete se kao da imate potpuno nov garderober.

Bonus video: Kako najbolje da organizujete svoj ormar

SLIKE: Unplash

Još iz kategorije