Otkriveno kolika je penzija Voje Brajovića: Cifra je mnoge iznenadila, a evo šta kaže Tihi…

08.07.2024

12:50

By

Penzija Voje Brajovića

Ata Images

Glumački velikan čiji je doprinos srpskoj kinematografiji izuzetan, a njegove maestralno odigrane uloge decenijama se prepričavaju, svojim talentom, harizmom i neospornim šarmom osvojio je srca brojne publike, koja je sada imala prilike da sazna i kolika je penzija Voje Brajovića.

Penzija Voje Brajovića nije tajna za javnost

Bogata karijera legendarnog Voje, rođenog 11. maja 1949. godine u Valjevu, obuhvata različite umetničke sfere, ostavljajući neizbrisiv trag u srpskoj kulturi.

Osnovnu školu i gimnaziju završio je u rodnom gradu, a još od malih nogu pokazivao je izvanredan talenat za glumu koja ga je i proslavila.

Penzija Voje Brajovića

Photo: Antonio Ahel/ATAImages

Svoje prve umetničke korake iskusio je u glumačkom društvu „Abrašević“, fakultet dramskih umetnosti u Beogradu upisao je 1967. godine, a 1971. godine je diplomirao, međutim i pre završetka studija, 1969. godine, postao je stalni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Tokom karijere Brajović je ostvario zapažene uloge u brojnim serijama i filmovima, a istinsku slavu doživeo je ulogom Tihog u „Otpisanima“ koja ga na neki način i danas obeležava.


Pročitajte i – Nakon vesti o trudnoći oglasila se ćerka Voje Brajovića – Zbog početnih komplikacija…

Nagrade si se nizale jedna za drugom, a onda je 2022. godine dobio priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi i odlukom Vlade Srbije našao se na spisku umetnika koji su dobili nacionalnu penziju.

Naime, dvadeset umetnika je u 2023. godini dobilo isto priznanje, a prema proseku plata iz decembra 2022. godine, nacionalna penzija Voje Brajovića iznosi oko 73.114 dinara.

Penzija Voje Brajovića za njega predstavlja priznanje

– Pored zadovoljstva i radosti što sam među odabranima, moram da kažem da osećam potrebu da se obratim i utičem da ne bude limita nego da svako po zasluzi za vrhunski doprinos u kulturi dobije nacionalnu penziju.

Penzija Voje Brajovića

Ata Images

– To ne opterećuje budžet, verujte mi – istakao je on objašnjavajući da nacionalnu penziju Voje Brajovića glumac doživljava kao priznanje, a ne kao materijalnu vrednost.

– I draže mi je što će nacionalne penzije nastaviti da postoje, iz vremena kada sam se za to angažovao, nego što sam izabran – istakao je Voja za Nova.rs.

IZVOR: Starmagazin

Još iz kategorije